Начало За нас Творчески екип Концертни изяви Актуално и предстоящо Репертоар и видео Галерия Контакти
Концертни изяви
Концертни изяви
Варненският свободен университет участва в тържествените чествания на 135 годишнината на Търновската конституция

Президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова участва в тържествената сесия по повод 135-годишнината от създаването на Търновката конституция. Сесията се проведе на 11 април в драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. Специални гости на тържествата бе председателят на народното събрание Михаил Михов и бившият конституционен съдия проф. Снежана Начева.

Магистратите от Варна отдадоха почит на първите български законотворци, създали преди 135 години Търновската конституция. Сесията почете още два достойни юбилея, пряко свързани с варненската юридическа общност – 136 години от създаването на Варненския съдебен район и 125 години от основаването на Адвокатската колегия във Варна. Тържеството, с което варненските магистрати, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители и юристи почетоха празника, бе закрито с изпълнение на Академичния танцов театър на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Ден по-рано проф. Снежана Начева гостува на Варненския свободен университет с публична лекция на тема на тема “Индивидуалната конституционна жалба – за и против”. В рамките на дискусията си със студенти от Юридическия факултет на ВСУ преподавателят по конституционно право сподели подкрепата си за въвеждането на индивидуалната конституционна жалба, като инструмент, който развива духа на Конституцията. Според проф. Начева трябва да се разпише в кои случаи е възможно индивидуалното сезиране и кой ще филтрира сигналите, за да не се превърне Конституционния съд в четвърта съдебна инстанция.

„Моето становище е, че конституционната жалба трябва да се впише в рамките на концепцията за Конституцията, в рамките на концепцията, че съдебната власт е самостоятелна и е уредена самостоятелно, в рамките на това, че решението на Конституционния съд не е ревизия на съдебното решение.“, посочи тя.


2013 © Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" - Академичен танцов тетър. Всички права запазени.
2013 © Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" - Академичен танцов тетър. Всички права запазени.