Начало За нас Творчески екип Концертни изяви Актуално и предстоящо Репертоар и видео Галерия Контакти
Творчески екип
Творчески екип
проф. Петър Ангелов
проф. Петър Ангелов

Проф. Петър Ангелов е роден на 12.07.1945 г. в село Губислав, Софийско. Завършва ДХУ през 1965 г., а по-късно и АМТИИ – Пловдив.

От 1965 до 1967 г. е ръководител на ДНА – Сливен. Работил е като инспектор – методист в Градския и Окръжен съвет за култура – Варна, и като преподавател в АМТИИ – Пловдив. Дългогодишен ръководител на колектива на ГНС – Варна. Главен балетмайстор на ансамбъла на Военноморския флот.

През 1976 г. става художествен ръководител на АНПТ "Варна". Проф. Петър Ангелов е автор на над 80 танцови произведения за ансамблите "Варна", "Пирин", "Добруджа", "Загоре", "Родопа", "Сливен", "Тракия" и други, както на постановки за професионални и аматьорски ансамбли в САЩ, Канада, Белгия, Франция, Унгария, Русия, Германия, Швейцария.

Сред произведенията му се открояват: "Стрели в момини двори", "Венец за невеста", "Танци от Голица", "Ветренски ергени", "Шуменски танци", "Камчийски танци", "Обреди за дъжд", "Шопски танци", "Хайдутин и мома", "На сватба", "Кокоревски ергени и много други.

Връх в неговото творчество е постановката "Де гиди вино червено". Това е първата в страната голяма сценична форма в народно - сценичното изкуство, т.е. - музикално - танцов драматичен спектакъл по подобие на големия балетен спектакъл. Постановката е удостоена с националната награда на Съюза на българските музикално - танцови дейци и Министерството на културата "Кристална лира", за върхови постижения в танцовото изкуство.

Проф. Петър Ангелов е автор на изследвания, статии и рецензии в областта на фолклора и сценичното танцово изкуство, участвал в национални и междунарадни научни конференции. Носител е на Орден "Кирил и Методий", на първи награда от национални конкурси, на награда "Варна" и на големите награди на МФФ в Дижон – Франция, Закопане – Полша, Шарлероа – Белгия, Ефес – Турция. Носител на Кристална лира на СБМТД за 2001 г. Удостоен е със званието "Заслужил артист".

От 1995 г. преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър".

В момента ръководител катедра "Изкуства" във ВСУ, а от 2008 г. Директор и Художествен ръководител на Академичен танцов театър "Черноризец Храбър". Заместник председател на СБМТД, член на специализиран научен съвет по Музикознание и музикално изкуство към ВАК на МС.

Нина Козина Нина Козина

Нина Козина е родена е на 21 август 1951 година в град Плевен. От дете се занимава професионално с танци. Завършва Държавно хореографско училище – София, класически отдел. Специализира в Киев, а по-късно работи в Плевенската Опера, като солист балетист.

Започва своята дейност във Вариетето през ’70 години. Целият си живот посвещава на танцовото изкуство с неговото жанрово разнообразие.

През 2003г. получава звание "Хореограф на годината" от съюза на Вариететните артисти.

Като хореограф-педагог работи в много балетни формации, подготвя танцови кадри. Работи в сферата на шоу бизнеса, туристичестката анимация, хореограф е на множество театрални постановки. Режисира танцови спектакли в които се познава стила и професионализма на твореца Нина Козина.

През август 2011г. Нина Козина отпразнува своя 60-ти рожден ден с представянето на мащабен проект, а именно юбилеен танцов спектакъл "Танц с Дявола".

От 2006 година е преподавател във Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" в специалност "Хореография – Съвременен танцов театър" и хореограф на Балет за съвременна хореография при Академичен танцов театър "Черноризец Храбър".

ст. ас. Мария Кърджиева
ст. ас. Мария Кърджиева

Ст. ас. Мария Кърджиева е родена на 18 ноември 1974 г. в гр. Шумен.

1992 г. завършва средното си образование в СОУ "Панайот Волов" гр. Шумен - "Специалист по фирмен мениджмънт и маркетинг".

2000 г. завършва ВСУ "Черноризец Храбър" гр. Варна - Бакалавър, Хореограф – Педагог. Научни ръководители на дипломният и проект са проф. Петър Ангелов и проф. Петър Луканов.

2002 г. завършва Академия за музикално и танцово изкуство гр. Пловдив - Магистър по Българска Народна Хореография.

1997 - 2004 г. – Хореограф - Педагог (лектор) в ОУ "Сф.Врачански" гр.Варна;

1998-1999 г. – ЧОУ "Знание и сила" Хореограф – Педагог (лектор);

1998-1999 г. - ръководител детска танцова школа към РДВР гр.Варна;

2000-2001 г.- Хореограф – Педагог (лектор) в ОУ"Черноризец Храбър";

2001-2003 г. – ОУ "П.Славейков" Хореограф – Педагог (лектор);

1995-2001 г. - Артист в АНПТ "Варна"

2003 – 2008 г. –хореограф на Ансамбъл "Академика" към ВСУ "Черноризец Храбър";

2008 г. до момента хореограф на Фолклорен ансамбъл към Академичен танцов театър при ВСУ "Черноризец Храбър".

Сред творческите постижения на ст. ас. Мария Кърджиева се отличават: Участие като хореограф в направата на фолклорен филм в БНТ, направление "Детски предавания", "Върба има по лазари лазарници", 2000 година; Диплом за танцови колективи (възрастни) за авторство на стилизиран сюжетен тематичен танц за "Дунаве, бели Дунаве" от Десети национален конкурс "Коледно надиграване – Варна 2002"; Участие в реализацията на предавенато "Пътя към Европа (Изкуството в един български университет)" в телевизия МСАТ – 2006 г.

Автор на студиите "Игри и хора по Лазаровден в квартал Дивдядово – град Шумен" и "Лазаровден в гр. Смядово, област Шумен".

Преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" от 2003 г.

ас. Ивайло Иванов
ас. Ивайло Иванов

Ас. Ивайло Иванов е роден на 16 май 1982 г. в гр.Враца.

Средното си образование завършва 2000 г. в СОУ "Отец Паисий" гр. Враца с профил "Български танци".

Бакалаварска степен с професионална квалификация хореограф-педагог и специализация музикална и театрална драматургия, завършва 2004 г. във ВСУ "Черноризец Храбър" гр. Варна.

Завършва магистратура с професионална квалификация магистър по българска народна хореография в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив през 2005 г.

От 2003 до 2008 г. е преподавател по "Български танци" в Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" гр. Котел. Като такъв той печели любовта на своите ученици.

2005 - 2008 г. е председател на методическо обединение "Български танци" при НУФИ "Филип Кутев" - гр. Котел.

2008 г. до момента е хореограф на Фолклорен ансамбъл към Академичен танцов театър при ВСУ "Черноризец Храбър".

Преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" от 2008 г.
2013 © Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" - Академичен танцов тетър. Всички права запазени.
2013 © Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" - Академичен танцов тетър. Всички права запазени.